AZ ŐSI TESTFESTÉS - MEHNDI PDF Nyomtatás E-mail

 

A Mehndi (vagy Mehandi, Mehendi) a henna múló, bőrdekorációként való alkalmazása Dél-Ázsiában, Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában. Nyugaton az 1900-as években terjedt el, és némelykor henna tetoválásnak is nevezik.

Mehndi a testfestés

A henna főleg olyan különleges alkalmakkor használatos, mint esküvő, és ünnepek. Általában a tenyérre és a lábra rajzolnak vele, ahol a minta sötétebb lesz, mivel a bőr itt magasabb kreatin tartalmú, mely megköti a hennában található festékanyagot, a lawsone-t. A henna eredetileg főként a menyasszony ékítésére szolgált. Indiában kifinomult és változatos, rendkívül bonyolult mintázatokat rajzolnak a kezekre és lábakra, míg például Észak-Afrikában sokkal egyszerűbb formáit használják: főként geometrikus mintákat rajzolnak, vagy nagyméretű foltokat helyeznek el a tenyéren, talpon. Vallásos tartalom is fűződik a hennához, melyet a neve is mutat: a "henna" - személynévként áldottat, szenteltet jelent; a bőrfestési rituálénak is van vallási aspektusa. Algériában például az esküvői szertartáskor a menyasszony tenyerére helyeznek egy foltot, míg a vőlegénynek egy ujját borítják be vele. A művelet alatt a pár mögé tükröt tartanak, hogy megvédjék őket az ártó tekintetektől és szándékoktól, valamint később, mikor a pár kezeiről eltávolítják a hennát, azt a földbe helyezik, de úgy, hogy lehetőleg senki ne tudhassa, hova tették - így védve őket a rontástól.

A hennán kívül használnak még harquus-t is, ami "fekete hennaként" is ismert. Algériában elterjedt a kátrány elnevezésű anyag is, aminek alapja - mint ahogy a neve is mutatja - a kőolaj végterméke, a kátrány. A színe koromfekete - ellentétben a hennával, amely színe a vöröstől a mély barnáig terjed.

Kedves történet fűződik a hennához is számomra: algériai utazásomkor derült ki, hogy ők csak az egyszerű változatát használják a festésnek, amit fent leírtam, és mikor meglátták a kezemen a harquus-t, sorban jöttek a kérések, hogy fessek nekik is - mert mint mondták, mindig is ilyet szerettek volna, de ők nem tudnak ilyet festeni. Így nemegyszer a késő éjszakába nyúlt a hennafestés - bár örömmel tettem, mert festeni legalább akkora öröm, mint viselni.

Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés
Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés
Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés Mehndi a testfestés


 
Contact: Tel.: (+36) 20 383 2371
mail: zybi@zybi-art.hu
Copyright this business. All rights reserved.
www.zybi-art.hu
Google PageRank